Pentru prepararea acestui pranz absolut delicios, am folosit iar un lucru care nu m-a incantat in mod deosebit niciodata: ficateii de pui. Cand i-am cumparat, nu stiam pentru ce ii mai si cumpar ca doar stiam ca nu prea sunt mare amatoare de asa ceva. Asta pentru ca in vremurile indepartate, ii mancam intotdeauna prajiti si cu piure de cartofi. Si erau asa cam inecaciosi. Si am tot zgandarit eu netul dupa ceva retete mai speciale si mai diferite. Si am gasit aceasta combinatie de ceapa dulce cu ficatei care nu numai ca arata bine dar parea promitatoare combinatia. Ceapa dulce e ceapa aia mare si alba dar la fel de bine cred se poate folosi si ceapa rosie sau de alta natura. Data viitoare vreau sa fac rondele de ceapa pane dar inca ma mai gandesc cum sa fac sa inlocuiesc faina care ne da peste cap dieta.
In fine, ce am folosit eu pentru acest fel:
– 400 de grame de ficatei de pui
– 2 cepe mari si frumoase
– ceva mai mult ulei
– marar
– sare, piper si boia dulce
– vin alb si o leaca de vin rosu ca cel alb parea prea putin (cam 150 ml de vin alb se cerea initial)
Cum ne desfasuram activitatea: in tigaoiul ala mare al meu, ala greu de manevrat, am pus ceva ulei, cam cat sa acopere toata suprafata si l-am lasat ceva timp pe aragaz ca sa se incinga. Ceapa mare si frumoasa, am curatat-o si am taiat-o rondele mai grosute asa. Si cand uleiul s-a incins, am pus toata ceapa acolo care a inceput sa sfaraie si sa imprastie piscaturi de ulei incins peste mana mea – asta nu e prea placut. Si am lasat-o sa se linisteasca si inmoaie cam 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa ma asigur ca fiecare rondel in parte se prajeste echilibrat. Daca as fi bucatar avansat, as stii cum sa manevrez tigaia si amestecarea asta si sa le arunc asa in sus. Dar totusi, nu fac jonglerii cu atata ulei incins ca d-abia facui curat in bucatarie. Nu adaugam nimic acum, nici sare, nici vin, nici apa pentru ca s-ar inmuia prea tare ceapa. Iar scopul este sa ramana crispy/crocant. Oricum s-a inmuiat pana la urma, dar tot buna a fost.
Cand ceapa s-a mai inmuiat si a mai scazut cat de cat in volum, am pus si ficateii. Acestia au fost spalati bine in prealabil si taiati in bucatele mai mici ca sa fiu sigura ca se prajesc bine. Si i-am adaugat si pe ei in tigaoi. Si i-am tot supravegheat ca sa fie si ei bine prajiti. Cand tot amestecul asta paru suficient de bine facut, veni momentul condimentelor si al vinului (vinurilor, in cazul meu). Deci am pus putina sare, putin piper, putin mai multa boia dulce si vinul. Si l-am mai lasat vreo 5 minute pe aragaz. Si cu asta basta. Nu, de fapt, nu e gata ca am mai ciopartit si mararul si l-am pus si pe el acolo dar dupa ce stinsei aragazul.
Ca numar de carbohidrati, din pacate, se aduna cam multi: ceapa prajita sau fiarta are aproximativ 10 grame carbohidrati. Citii p-aci pe net pe undeva ca nu s-a putut determina nicioadata numarul fix de carbohidrati la ceapa. El este doar aproximat ca reactie a cresterii glicemiei la mancatul a 50 de grame de ceapa. In fine, cele 2 cepe mari si frumoase ale mele au avut undeva pe la 400 de grame impreuna ca asa sunt cepele astea dulci – foarte mari. Eu apreciez, ca sa fiu sigura, un total de 50 de grame per tot tigaoi. Au fost 4 portii in total dar pentru ca mai adaugai si boia dulce intr-o cantitate considerabile, o sa o trec la 15 grame carbo, ca sa fiu si mai sigura. Desi poza seamana cam cu un terci, va asigur ca au fost si ficatei si ceapa si ca a fost si excelent. Ca garnitura, am folosit piure de telina (care vine imediat si el).
Leave a comment