Da, un desert oarescum low carb, suficient de low cat sa ni-l permitem si noi o data la n saptamani, desi este cu faina ceva cam multicica. Dar se gasesc suficiente guri care sa ne ajute sa o terminam repede ca sa nu ne suparam prea rau dieta. Este mai mult de povestit la reteta asta asa ca inarmati-va cu rabdare si atentie. Binenteles ca in loc de nectarine, se poate folosi orice fruct low carb iar crema de migdale este ceva de vis. La ea am folosit pudra de migdale (sau faina de migdale i se mai spune) pe care o cumparati gata facuta sau o puteti face acasica macinand migdale prajite si nesarate. Nu numai ca e excelenta in creme dar poate inlocui cu succes si acolo unde se foloseste faina clasica. Ma rog, nu in totalitate dar puteti inlocui jumatate sa spunem din cantitatea initiala de faina normala cu cea de migdale. Iar spre deosebire de cei 70 de carbohidrati pe care ii are faina clasica, aceasta are doar 20. In fine, blatul meu fiind subtire, am folosit numai faina normala.
Deci sa purcedem:
pentru aluat (a iesit mai mult aluat, adica pentru vreo 2 tarte, iar ce mi-a ramas sta cuminte in congelator si asteapta urmatoarea tarta)
– 300 de grame de faina
– un varf cutit de sare
– 75 de grame de unt
– un ou mic-mediu
– o lingura de apa foarte rece
– o lingura de otet
pentru crema:
– 2 oua de orice marime
– 75 grame de unt
– 3 linguri Tagatesse, aproximativ 45-50 de grame
– 3 plicuri de indulcitor cu aroma de vanilie
– 200 ml smantana lichida
– 200 grame pudra de migdale
pe langa:
– parca 7 nectarine am avut
– o mana de fulgi de migdale
Phiu, sunt multe rau, stiu.
Incepui cu aluatul. Si se incepe cu aluatul cu 2 ore inainte ca trebuie sa mai stea si la frigider cam 2 ore. Hai si una e suficienta. Am taiat bucatele untul pe care il scosei de mai demult din frigider ca sa se mai topeasca incetisor la temperatura camerei. Am amestecat cat am putut de bine untul cu faina. Am adaugat si sarea iar oul l-am batut asa un pic intr-un bol cu lingura de otet si lingura de apa. Si am turnat totul acolo in faina si am framantat de zor. L-am invelit intr-o folie de plastic si l-am bagat la frigider, dupa cum spusei, cam 2 ore.
Ca sa nu pierd timpul aiurea, intre timp m-am apucat sa curat nectarinele de coaja si de samburi si le-am feliat cat de cat in mod egal. In fine, procesul nu a durat 2 ore dar mi-a luat ceva, recunosc.
Cand aluatul a fost gata racit, l-am scos din frigider, l-am intins cat am putut de mult ca sa fac o foaie cat mai subtire, mi-am ales tava in care am tinut mortis sa fac tarta, am pus o hartie de copt, aluatul peste ea si la cuptorul preincalzit la 180 de grade am bagat doar aluatul, cat sa se rumeneasca un pic, cam 15 minute.
Si tot asa, nu statui degeaba in toata perioada asta. Ma pornii sa prepar crema: am batut cu mixerul untul cu zaharul, ma rog, indulcitorul in cazul meu suficient de mult cat sa topeasca indulcitorul si cel simplu si cel cu aroma de vanilie. In continuare cu mixerul pornit, am adaugat cele 2 oua, pe rand fiecare, smantana si pudra de migdale. Si cu asta basta crema.
Am scos tava cu aluat din cuptor, l-am lasat sa se raceasca un pic, am pus crema (care fuse foarte multa si asta a fost foarte bine), am aranjat sau mai bine spus aruncat haotic feliile de nectarine si deasupra am presarat din plin fulgi de migdale. Si cam asta fuse tot. Iar la cuptor, tot la 180 de grade, cam o ora sau pana cand se intareste crema preparata mai devreme.
Si acuma partea urata, cea cu numaratul… ca aici e nene de numarat, nu gluma. 300 de grame de faina, inseamna dintr-un foc aproximativ 210 grame de carbohidrati. Pentru ca am folosit doar jumate de coca, contorizam 110 cu bataie. Faina de migdale, inca 40. Tagatesse, inca 30. Deci ca sa nu ne pierdem cu firea, pana aici sunt 180 de grame. Nectarinele, cred ca au fost in total cam 500 de grame. Si mai adaugam deci 50 si facem un monstruos total de 230 de grame. Au iesit multe portii in cazul meu, sa fi fost vreo 8 ca am mancat cu masura. Desi, se duce departe, adica pe la 30 de grame per portie, si nu garantez sa fi fost chiar 8, a fost un rasfat minunat pentru mine. Si oricum, se mai poate optimiza numarul de carbs: mai putina faina normala, mai multa de migdale sau mai putine nectarine. Oricum, incercati macar crema asta, sigur nu veti regreta.
Leave a comment