Ciupercile, mie imi plac doar cateodata si doar gatite intr-un anumit fel. Adica ori supa crema, ori asa. Nu imi place mancarea de ciuperci si nu imi plac nici ciupercile adaugate pe pizza sau mai stiu eu altfel cum. Dar asa sunt excelente. Si relativ simplu de preparat. Doar putin cam laborios si de durata. Dar nu totul e simplu si rapid.
Ingrediente:
– 6-8 bucati ciuperci mari albe champignon (am folosit inclusiv piciorusele in compozitie)
– 100 grame costita afumata
– 3 catei de usturoi
– cozile verzi de la 4 cepe verzi
– cozile verzi de la 2 bucati de praz (asta e tot din seria sa nu le aruncam)
– un ou
– 100 grame parmezan
– ceva cascaval ras
– 2 linguri ulei de masline
– ceva unt ca sa ungem tava in care punem ciupercile
– sare, piper, boia dulce
Binenteles, am inceput cu curatarea si spalarea ciupercilor. Le-am pus pe un servetel apoi ca sa se scurga excesul de apa.
In tigaia mea oarecare preferata am pus uleiul de masline si costita afumata taiata marunt. Peste am mai pus si ceapa verde si prazul la calit. Plus piciorusele de la ciuperci tocate marunt. Si le-am tot calit acolo pret de juma de ora pana s-au inmuiat toate. Am mai adaugat pe alocuri cate putina apa ca sa nu mi se lipeasca sau arda. Spre final am adaugat si nelipsitele condimente. Cand totul s-a inmuiat, am stins aragazul, am adaugat oul si cascavalul ras si am obtinut o compozitie atat de buna ca iti vine sa o mananci pe loc.
Am luat o alta tava (de data asta nu cea de iena caci era ocupata cu ciocanelele de mai devreme), am uns-o cu unt si am asezat la fel de artistic palariile de ciuperci. Am pus compozitie cat mai multa in fiecare palarie pana am terminat si compozitia si ciupercile, pardon, palariile. Am mai presarat si deasupra niste parmezan ca sa fie suficienta branzaraie si le-am bagat la cuptor pentru vreo juma de ora la vreo 180 de grade (adica foc mic-mediu).
Numarul de carbohidrati e simplu si mic. Ciupercile fierte au 5,29 grame carbohidrati pentru 100 de grame. Eu am mancat 2 iar o ciuperca are aproximativ 40 de grame, deci nu sunt 100 de grame. Asta inseamnca ca daca mai adaug si ceapa verde si prazul cu un 2-3 maxim ajung la un total de maxim 6. Deci daca mancati mai multe, puteti aprecia o ciuperca umpluta la 3 grame de carbohidrati. Cum sunt atat de bune si sunt ferm convinsa ca nu o sa va rezumati nici la una si nici la doua, adaug acest fel la categoria de 10 carbohidrati. Daca e la cina, sa fie MAXIM doua. Serviti, va rog!
Leave a Reply